måndag 15 juni 2015

Socker=Pratzel à la 1737 - se recept nedan

En ung dam iförd en balklänning njuter av glass.
Modeplansch från Ackermann's Repository i juli 1814.

Socker=Pratzel

Smör så stort som ett ägg
Fyra eller fem hela ägg
En god del socker
Rosenwatn
Hwetemjöl

Vispa äggen och smöret. Rör i sockret och rosenvattnet om vartannat. Häll i vetemjöl och arbeta ihop en "tämmelig starck deg, som låter draga sig, formera här af pratzlar, och baka dem uti ugnen eller tortpannan".

Vad åt människorna i frihetstidens och gustavianska tidens Sverige? Fanns det något gott och var maten mycket annorlunda än nuförtiden? Det är frågor som man kan komma att fundera på när man läser en historisk roman. Visst åt man gott redan då! I Myndlingen lagar hushållerskorna och hushållsmamsellerna den ena goda rätten efter den andra och bakar också då och då. Nästan alla rätter som nämns i romanen har sin grund i dåtida kokböcker.

Som exempel tänlte jag presentera det ovanstående receptet på Socker=Pratzel vilket betyder sockerkringlor. Namnet härrör sig från tyskans "zuckerbrezel" och fanns i bruk i Sverige åtminstone från och med år 1733. Det här receptet kommer från Susanna Egerins En Nödig och Nyttig Hus=Hålds= Och Kok=Bok (Stockholm: 1737). Jag har renskrivit instruktionerna en del för att förenkla dem. I 1700-talsrecept brukar en lista på ingredienserna inte anges i början som i moderna recept utan allt förklaras i ett enda långt stycke. Som ni kanske också märker var det inte lika noga med måtten på den tiden. Men gott blev det säkert i alla fall!